Eris 31/12-14

Sista ridpasset på Eris detta året!
 
 
 
Goa Eris, gjorde ett fint pass idag. Lite väl ambitiös i galoppen och krullar ihop nacken, men den detaljen kommer med styrka och mer ridning :)

Tojje 30/12-14

 
 
En liten galoppfilm och en "trava-av" film där jag försöker få honom lång och låg utan att tappa stödet i tyglen. Vill ha gummibandskänslan även när han ska länga formen och bli lägre! Fina Tojje!

TÄNK PÅ!!

 
Dessa slickgodisarna är ju fantastiska, men tänk på att det är 48 timmars karens på alla utom original-smaken efter nyår. Fick höra detta av en veterinär och tänkte att det vore bra att sprida vidare!
 

God morgon!

Startade just morgonen med att en säkring gick = kolsvart i stallet ;)
GOD MORGON!
Idag har jag faktiskt en ganska lugn dag framför mig. Ev en visning, annars är det lugnt på hästfronten. Där är nämligen körtävling i ridhuset i Ljungbyhed, funderar på att åka dit och kika lite, hade varit roligt!!
Sen kommer världens goaste familj Grant till oss och hälsar på. Oj, vad vi kommer ha mycket att prata ikapp. Himla trevligt :D
 
 
 
 

Pay and jump 27/12-14! Appe

Appendix fick hoppa 80 och 90 cm idag, nollade bägge rundorna. Han är så fantastisk denna lilla häst. Spänd som en fiolsträng i första klassen, men skuttade snällt över i alla fall. Blev lite missförstånd ibland på linjerna, men han löste det fint i alla fall. Ska bli grymt roligt att börja tävla i vår!
 
 
 
 
 

Pay and jump 27/12-14! Tojje

Tog och packade in en liten ponnyhingst, som skulle få se en hel bana för första gången i sitt liv samt så packade jag in Appe i släpet. Dags för pay and jump i Åstorp!
 
Började med Tojje som fick gå 50 och 60 cm. Hade inga förväntningar alls, eftersom han är så grön på detta, men han går in lika cool som vanligt och sätter en nolla i första och petar en bom i andra. Alltså jisses vad den här killen kommer bli bra! Grymt fin är han. Rätt inställning och galet positiv!
 
 
 
Mer om Appes starter i nästa inlägg.... :)
 
 

Dagens bravader!

 
Berättar mer sen, men bra debuter på de bägge -eller hur? :D
 

Tojje 26/12-14

 

Tojje gick ett dressyrpass idag med fokus - böja runt skänklen  och flytta sig i sidan. Han avslutade sitt pass väldigt lösgjord och fin. Grymt!

Bliss 26/12-14


Bliss fick åka till ridhuset idag, precis som igår. Vi har ju ridit ut mycket och klättrat i backar på senaste, samt övat upp kondisen, så nu är det dags för lite mera "trimm" och lydnad. Hon har blivit väldigt lösgjord och mjuk i kroppen av all klättring, så det är riktigt roligt att sitta och trimma på det nu. Blev många övergångar, korta och länga stegen, halter och ryggningar. Till slut var hon riktigt på hugget och superkänslig för hjälperna. Duktiga Bliss!

Puss på Bliss <3

 

Appes "åka-bort-grimma"!

 
Han har en lyxig grimma från JH Collection med en nyckelringsponny i. Appe sa han ville ha det, så då fick Appe det. Bliss ska få en likadan, fast med en annan färg på sin goseponny :)
 
 
Köpt på Hööks!
 

Tojje 25/12-14

 
Tojje är en hingst på 5 (?) el 6 (?) (Linda, hur gammal är han nu igen??)   år som med all säkerhet är en framtidsstjärna. Idag fick han skutta lite, både stuts och kombination, vilket gick hur bra som helst. Jättefin! Därefter trimmade vi dressyr! Mycket att böja sig runt skänklen och flytta sig i sidan. Allt för att han ska bli mjuk och rörlig i kroppen.

Eris 25/12-14


Lilla Eris har gått från en "tjock mulle-barnponny" till att faktiskt blivit riktigt riktigt fin. Hon är den som nog hade gjort sig GRYMT bra på dressyrbanan. Rolig att sitta och trimma på, hon är pigg och framåt och tycker det är ROLIGT att arbeta. Riktigt fin!!

Appendix 25/12 14

 
I början av Appes pass idag jobbade vi mycket med att flytta undan för skänklen, övergångar och den kanske största detaljen - att rida rakt fram. Börjar passen med att försöka länga ut formen, han går ju gärna och stylar upp sig i en hög, men spänd, form. Något att jobba på!
I galoppen tränar vi mycket lösgjordhet och att kunna rida rakt fram innanför spåret utan att bogarna är på olika håll. Svaga förvända galopper och mycket gympa med att korta och länga stegen. Denna hästen är ju så grymt rolig att rida. Han kämpar verkligen med allt jag ber honom om.
Idag hoppade vi även lite stuts och kombination, med ganska kort avstånd för att han skulle få vara snabb i tassarna. Filmer på det finns här nedan, finaste Appe!
 
 
 
Efter ett ridpass är Appe alltid lika nöjd och glad. Fast, dags att klippa honom igen! Vilken päls han har fått!
 
 

Tre awesome hästar!

 
Appendix, Eris, Tojje!
 
Tre hästar hittills idag klara! FANTASTISKA alla tre. Bilder och filmer kommer!
 
 
 

Man kan ju inte låta bli...

... att jobba liiite i alla fall. Några hästar ridna idag - bl a Tojje!
 
 

GOD JUL!

Själv startade jag och Regina dagen med den traditionella tomteritten i Ljungbyhed som firade 60 år detta året! Hur coolt? Ca 25 ekipage var med och red detta året.
 
 
Innan hela gänget red iväg fick vi ju ta en outfitbild! Fina var dem allt, Regina och Gigolo!
 

Ny ponnyhingst in!

 
Fuxen dårå såklart... :)
 
Här har vi Tojje som ska utbildas!
 
 
 
 

Regina och Gigolo!

 
 

Uteritt!

 
Bliss fick starta dagen idag med en uteritt på åsen, där är så vackert så det är galet en solig morgon. Har en gryymt bra galoppbacke som är typ 3 km lång. Galet bra träning!

Lösdrift...

När vi ändå var igång så gjorde vi en lösdrift för Mammut och Charlotts ponnys. Perfekt! Blev en stor ligghall på ca 36 kvadratmeter. Skönt för dem att kunna välja själv om de vill vara under tak el ute. Mysigt <3

Bild på stallet!

 
Visst blir det fint? Nu är det bara små detaljer kvar i stallbygget. Hästarna trivs i alla fall toppen i sina nya boxar, stora och rymliga!
 

Hur man poserar....

 
 
Drottningen Bliss är expert. Öronen framåt och står blickstill....
 
 
Appe knasboll står näääästan still tills han tyckte det verka trist och hoppar istället iväg xD
 
Jäkla knashäst <3 Bägge hästarna har fått gå en stund och blivit trimmade på gräsängen idag, Bliss fin som vanligt och Appe var idag så pigg att det kröp i kroppen på honom! Haha, så himla rolig!
 

Appendix skoning

Jag tänkte, som jag skrev tidigare, att jag ska börja skriva inlägg minst en gång i veckan angående hovslageri och hovar med min sambo Bosse (som jobbat som hovslagare i 25 (!!!) år nu) vid sidan om.
 
Tänkte börja med ett inlägg som gällde skoningen på min Appendix hovar. Han låg fel vinkelmässigt, låg i trakten och lång i tån.
 
Det första Bosse gör är att be mig springa fram och tillbaka för att han ska kunna se honom röra sig och hur han sätter ner sina hovar. Sätter han ner dem plant? Eller belastar han ytter/innersidan hårdare?
 
Viktigt att tänka på när du har hovslagaren ute för att hen ska kunna göra ett bra arbete är:
 
- Ett bra, lugnt ställe att stå på. Ingen stress runt omkring.
 
- Plant golv, hur ska hen annars kunna se vinklar och hur hästen står?
 
- Belysning!!! Sätt upp ett lysrör på var sida och en bakom hästen.
 
- Uppfostra hästen, det är inte din hovslagares arbete att uppfostra din häst. Lyft benen varje dag och om du har en häst som är svår eller jobbig, SÄG det istället för att riskera att någon skadar sig. Då är hen med på det och jobbar efter det. 
 
Nog snackat om sånt, över till Appes skoning!
 
Såhär såg Appe ut när skorna drogs av innan verkning.
 
 
Vad Bosse gör åt detta i första läget är att verka mer i tån, nästan inget alls i trakten. Lägger därefter på sidokappeskor för att kunna flytta tillbaka tån. Hade en tanke på ringskor först, men valde att prova enklare variant först för att se hur han växer och hur det utvecklar sig.
 
 
Appe är en liten skojare och Bosse har fullt sjå med att roa honom med jämna mellanrum ;) Ponnyn Charli hjälper till genom att slicka och småbitas ^^
 
 
Här är det färdiga resultatet för denna gången med framfötterna! Sidokapper för att kunna flytta tillbaka tån.
 
Bakfötterna var det samma problem med, därav samma tanke där. Sidokapper på och ordentligt utlägg bak i trakten för att underlätta där.
 
Bosse gissar på att det tar två skoningar till  innan han är fin i fötterna, Appe kommer ha en skoperiod på 6 veckor. 
 

Intressant inlägg är på G!

Min sambo kommer sitta med mig i kväll för att skriva ett inlägg om skoning!
 
 
Lovar ett mycket intressant inlägg och hoppas att ni kommer lära er något! :) Tänkte Bosse skulle få vara med och skriva lite oftare! Kan ju bli ett lyft för bloggen. Jag brinner ju också för det här med hovar och hovslageri, så det ska bli roligt att skriva om!
 
 

Fina Eris!

 
Lilla prinsessan Eris är verkligen i form nu, rör sig riktigt trevligt nu när hon börjat slappna av ännu mer och jobba genom kroppen. I början var hon lite spänd och stel i kroppen, men det är snart ett minne blott! Hon är en grymt snäll liten ponny som jag tror skulle kunna hävda sig RIKTIGT bra på dressyrbanan. Hon har verkligen "looken" med sig och börjar få en riktigt fin ridbarhet nu! Samtidigt så är hon så snäll att hon skulle kunna vara en barnponny åt nybörjaren som vill ha en snäll kompis att börja med!
 

Kicka igång blogg igen!

Men tjena läget?
Hos oss är det fint, kämpigt med massor av jobb, men med allt teamwork vi har här på svenstorp så går det hur bra som helst. Alla mina hästar är på plats och det är bara ynkliga detaljer kvar att göra på stallet. Sånna som egentligen inte har någon betydelse - mer än det estetiska typ :) Underbart! När vi ändå var i farten passade vi på att bygga ligghall och lösdrift. Perfekt för Mammuten, som kanske inte är så lämplig att ha på box ^^ 2årig hingst ska ju gå ute och bli stor, stark och härdad!
 
Det har hänt hur mycket som helst sedan sist jag skrev, så vet inte riktigt var jag ska börja - mer än att säg att nu är det time för mig själv att skaffa struktur i livet igen och det innebär att bloggen ska kickas igång igen. Jag behöver struktur för att må bra och jag behöver skriva av mig allt kul som händer. Jag ska även börja springträna igen - YAY! och se till att börja stretcha! Till sommaren ska jag minsann kunna gå ner i både splitt och spagat. Man kan väl inte vara osmidig när man håller på med hästar? Gäller att vara stark, uthållig och smidig i kroppen om man ska fixa detta arbete utan att få ont.
 

Imorgon flyttar "min högra hand" C hit också, det kommer bli roligt! Så mycket vi ska hinna med! :)

När betingbilen var här...

 
Alltså hur smidigt var det inte att gjuta betongen? Tog max en halvtimme och blev hur fint som helst. Grymt häftigt!
 
 

Klipp från gårdagens träning för Master-KG!

 
 

<3

Ett filmklipp publicerat av alexandra ferm (@alexandraferm) Dec 12, 2014 at 10:49 PST

 

 

Ett filmklipp publicerat av alexandra ferm (@alexandraferm)Dec 12, 2014 at 10:51 PST


RSS 2.0