Att provrida häst!

Hej Alexandra!

Jag ska köpa en ponny nu för första gången men jag tänkte be dig om
lite tips typ vad man ska fråga när man är där och kollar på hästen och
provrider den, liksom vad ska man tänka på och vad ska man fråga när
man är där ? :)

Jag skulle vilja vara där på provridningen innan dem har sadlat och så
för att se hur den reagerar när man sadlar, om man kan se om den har
sadeltvång eller liknande. Skulle vara jätte bra om du kunde skicka ett
mejl till mig eller skriva svaret på bloggen! :)
 
Sv. Svarar här, så fler kan ta del utav detta!
 
- Be om att få vara med när hästen görs i ordning, just för att se så den
kan ev stå uppbunden i stallgången, inte har sadeltvång osv.
 
- Be säljaren visa hästen för dig! Checka så att dem rider lite i båda varven,
fattar galopp från båda varven och så. Är det en hopphäst, så be dem hoppa
hästen och visa. Det är trots allt säljaren som känner hästen och kan visa
den på bästa sätt. Som ny ryttare på hästen, går den ju sällan lika bra som
när säljaren rider - vilket är ganska självklart!
 
- När du provrider - ta god tid på dig! Hästen behöver lära känna dig och du
behöver hitta lite knappar på hur du ska rida just denna hästen. Få inte panik
om hästen inte går som en klocka från början, det är inget ovanligt och säljaren
bryr sig inte så mycket om det, säljaren VET att det inte är lätt att sitta upp på en
helt ny häst, så länge du tar det lugnt och ger det tid.
 
- Jag tycker att om det finns möjlighet, så prova att rida ut en liten bit bort från stallet.
Mest för att se så att hästen lämnar stallet utan problem.
 
- Fråga om hästen varit sjuk/skadad, om den under någon situation blir svårare (ex,
hästen kanske tycker det är lite läskigt att bli klippt under vintern?), om den har några
speciella egenheter osv.
 
- Glöm inte att kika lite i allmänhet hur det ser ut på stället hästen står på. Hur ser det ut
i boxarna? Hur ser övriga hästar ut? Osv?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0