Avstånd :)

Avstånd vid hoppning


Det är inte helt lätt att komma ihåg vilka avstånd man ska ha mellan hindren när man hopptränar. Här har vi sammanställt några generella riktlinjer som gäller för stor häst. Men glöm inte att hoppträningen måste anpassas efter den häst som just du sitter på. En ponny ska självklart gå på kortare avstånd.

 

Cavaletti
En bra uppvärmning inför hoppträningen är att rida över cavaletti. Det gör hästen gymnastiserad och hjälper den med uppmärksamhet och balans.
I dagligt tal kallar vi ofta vanliga bommar som ligger på marken för cavalettis, men det är missvisande. En cavalettibom är en bom som i varje ända sätts fast i sågbocksliknande stöd, så att den kommer upp en bit från marken. De flesta cavalettibommar byggs så att man kan få varierande höjd genom att vrida på bommen. Lämpligt är att ha tre lägen, ett där bommen nästan ligger på marken, ett där bommen är cirka 25 centimeter hög och ett högsta läge där bommen ligger på ungefär 40 centimeter. Det högsta läget används nästan bara i galopp.
Avstånd mellan cavaletti i skritt: Cirka 0,8 meter
Avstånd mellan cavaletti i trav: Cirka 1,3 meter
Avstånd mellan cavaletti i galopp: Cirka 3 meter

Travbom
Framför enstaka, låga hinder som man rider an på i trav kan man lägga en travbom. Den hjälper hästen och ryttaren att hitta rätt avsprångspunkt. Avståndet mellan bommen och hindret bör vara 2-2,2 meter.

Hoppning i galopp
Grundregeln är att ett galoppsprång är ungefär 3,5 meter långt. Det kan dock variera rejält från häst till häst. För att räkna ut avståndet mellan två hinder räknar man ihop antalet galoppsprång och lägger till det antal meter som går åt till avsprång och landning.

Studs
Studs består av två eller flera hinder som står så nära varandra att hästen inte tar något galoppsprång mellan dem. Istället hoppar den av på hinder nummer två direkt efter att den har landat efter första hindret. Mellan studshinder ska det vara cirka 3-3,5 meter (studshinder byggs alltid relativt låga).

Kombinationer
En kombination är två eller tre hinder mellan vilka hästen tar ett eller två galoppsprång.
Avstånd med ett galoppsprång mellan hindren:
Cirka 7-8 meter
Avstånd med två galoppsprång mellan hindren:
Cirka 10-11 meter
Är hindren väldigt låga eller hästen mycket kortgalopperad kan avstånden vara kortare.

Relaterade avstånd
När två hinder står med tre till sex galoppsprång mellan varandra talar man om att avståndet mellan dem är relaterat. Hinder med relaterade avstånd kan antingen stå på en rak eller en böjd linje. När man fått ordning på grundövningen kan man försöka variera antalet galoppsprång mellan hindren, till exempel försöka få in tre eller fem språng istället för fyra.
Avstånd med tre galoppsprång mellan hindren:
Cirka 14-15 meter
Avstånd med fyra galoppsprång mellan hindren:
Cirka 17,5-18,5 meter
Avstånd med fem galoppsprång mellan hindren:
Cirka 21-22 meter
Avstånd med sex galoppsprång mellan hindren:
Cirka 24,5-25,5 meter

Serier
En hinderserie är när man bygger upp ett antal låga hinder efter varandra med noga avpassade avstånd. Beroende på hur man bygger serien och vilka hinderkombinationer man använder kan man uppnå olika saker. Utifrån avståndstabellerna ovan kan du bygga ihop din egen serie. Men fråga en instruktör om råd om du är osäker.
Hoppningen är ansträngande för hästen och det är bättre att vara nöjd efter ett par bra ”rundor” än att rida hästen trött så att den börjar slarva och kan skada sig.
Ett exempel på hinderserie:
Travbom, två studshinder, ett galoppsprång till ett koppelräck, fyra galoppsprång till en oxer.

Källa: Ridhandboken del 1, Grundutbildning av ryttare och häst (kan beställas från Svenska Ridsportförbundet)


Kommentarer
Postat av: josefine

Supersnygg häst!

2011-03-18 • 09:30:30
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: linnea

gud vilken snygg häst du har, jätte häftig färg med :)

2011-03-20 • 18:54:18
URL: http://hastliv.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0