Fullt ös kan man väl säg...

Började dagen med att åka på tävling med J och dagens anställda pilot Cajsa. Vi spontanbestämde detta igår, efter att Cajsa ridit J i typ fem minuter. Typiskt oss kan man ju säg. Men, spontant brukar bli kul, och ekipaget skötte sig helt exemplariskt. Ponnyn är ju ung och orutinerad, Cajsa är helt ny på honom och första rundan blev det lite tokigt på något hinder, men runt kom dem och det gjorde dem med bravur även om resultatet i listan inte ser lika bra ut. Men, det spelar absolut ingen roll. Ponnyn var som vanligt supersnäll och hoppade helt fantastiskt. Vi beslutade för att efteranmäla till ytterligare en klass. Och det gjorde vi rätt i , för HELVETE vad bra han hoppade i den klassen! Felfri fram till de sista tre hinderna där bommarna föll. Ponnyn tog helt slut, men genomförde ändå rundan och kämpade in i det sista. Fantastiskt! Och JÄKLA bra ridet av Cajsa!
 
 
Himla rolig start på dagen!
 
 Efter tävlingen blev det visning, på visning, på visning.
 
För att sedan avsluta dagen med att trimma på världens bästa häst. Appe förståss ;) Hoppade igenom honom lite inför morgondagens lagtävling i Råby! Han var pigg och glad som vanligt och vi avslutade med att busa till det och skutta över 145cm med hjälpande bommar innan hindret! Han ger mig verkligen en cool känsla och jag kan knappt bärga mig tills om ett halvår när han är ÄNNU starkare i sin stora vingliga kropp. Han är så fin <3
 
 
Han fick även prova sin nya grimma som jag köpte på Hööks. Kungen ville ha en mysig lull-grimma... så kungen fick det....
 

Nu ser vi fram emot morgondagen som innebär mycket jobb och tävling!

Snygg spegel där på väggen...

Att se sig själv i spegeln är allt spännande tycker de unga hästarna....
 
 

Blandade bilder :)

 
Tilly håller alltid vakt och välkomnar alla med att skälla ut dem. 
 
 
Indra är en fantastiskt snäll d-ponny New Forest sto på 10 år. Perfekta hobbyhästen!
 
 
Vanilj är ju bara SÅ söt. UNDERBART sto på 5 år. Väldigt kär liten ponny!
 
 
 
Fina Ettan är en supersäker ponny som utvecklas i raketfart. Han har redan hittat sitt pefekta hem, men väntar bara på en sista detalj.  Han kommer få det super i sitt nya hem sen och familjen kommer få en superponny.
 
Två nya hästar som kom idag. Danska trevliga hästar :) Mer info om dem kommer senare.
 

Appes tävling i söndags!

 
I söndags åkte vi till Dagstorp för att starta två klasser på Appe. Vi hade anmält till 1 meter och 110cm. Appe som inte varit ute på ett tag var otroligt mycket på hugget och ville väl helst ha hoppat alla hinderna på samma gång. Framhoppningen blev jäkligt svår på honom, då det var mycket folk på liten yta och hinderna åkte upp och ner hela tiden vilket innebär att jag får exempelvis mitt i anridning, eller när jag ska vända över stanna honom - och det är det värsta som kan hända Appe tycker han när han är så på hugget. Att man avbryter honom när han är koncentrerad. Där gäller det att uppmuntra honom och stryka lite medhårs. Aldrig att han skulle bli sur så att han sluta arbeta, men han blir spänd och irriterad när han tycker något är gjort på fel sätt ;)
 
I alla fall. Inne på banan i 1 meter så blev han sitt överexalterade jag igen och var helt överlycklig. Jag fick glatt bara hänga med på hans runda och han var helt klart överladdad. När Appe blir överladdad så skulle han aldrig bli olydig el stark på något vis, utan istället blir han tvärt om. FÖR känslig för vikten, rösten, ah alla hjälper samt så släpper han bettet lite vilket gör det svårt att hitta någon jämn rytm.
Det blev en rolig runda, dubbelt felfri och blev faktiskt placerad! Appes första placering i sitt liv :D
 
 
 
Ah, ni ser ju! HÅLL I DIG MATTE, JAG FIXAR!
 

Snygga var vi allt ,  i J van D schabrak, veredusskydd runt om samt veredusboots på det. Spookskavaj och min älskade vita hjälm.
 
I 110cm, så fick jag en SÅ mycket bättre känsla. Han var mycket mer sansad och med mig. De första 6 hinderna gick som tåget och han var GRYMT fin. På sjunde hindret fick jag välja på att lägga honom något nära el trycka av, och valde såklart att lägga honom lite närmre hindret. Detta gjorde att Appe stampade av som tusan och skruvade hela kroppen för att helt vara på säkra sidan att inte riva bommen.... Redan där visste jag att oh, shit -nu lär han hoppa stort över nästa för att kompensera. Nästa hinder var en kombination,  och mycket riktigt. Appe tar i för kung och fosterland och för att inte dra honom i munnen så släpper jag tyglarna och hinner tänka i språnget att "nu kommer han antingen ta detta på stuts, eller så landar vi i b-hindret, bäst att låta honom bestämma och lösa det som han tycker". Appe landade nästan i b-hindret efter sitt mastodont-språng och var tvungen att lägga in en tvärnit vilket gör att jag flyger av!! Haha, alltså för första gången trillar jag av Appe! Och detta för att han väljer att hoppa enormt högt över hindret hahaha. Stackars häst. Här kämpar han så för min skull och så blir det så tokigt <3
Men, jag kan inte vara missnöjd, för fyfasiken vilken häst han är och vilket hjärta han har! Nu är det ju bara hem och träna vidare. Höjden känns piece of cake, han måste bara få till mycket mer rutin. Jag är så himla glad för honom!
 
Här ser ni hur han valde att skruva på sig för att vara på säkra sidan... <3
 
På nästa hinder (kombinationen) så flög jag av ;)
Men, trots allt är jag så nöjd med honom och det kommer verkligen bli så himla bra! Mer rutin bara!! :D
 

Nya regler inför 2016.

Jisses vad jag har fått många frågor ang de nya reglerna inför 2016. Det här med att varje häst ska registreras i Sverige. Vad jag tycker om detta? Tja, har väl väldigt delade meningar om det. Låt mig förklara hur detta kommer att gå till.
 
1. Du måste ta ut en id-kontrollant som kollar att hästens pass stämmer överens med hästen. Dvs. virvlar, tecken sam chip. Har hästen inget chip, så måste den chippas. Det här är väldigt olika vad det kostar. Allt beror på vem man anlitar såklart.
 
2. Sedan ska du välja avelsförbund, jag som mestadels har korsningshästar /ponnyer får välja Svenska Hästavelsförbundet (www.svehast.se). Har du häst av halvblodstyp så är det SWB du vänder dig till.
 
3. Därefter ska passet skickas in. Tänk på att skicka det rekommenderat då det är en värdehandling. Därefter är det bara att vänta. Handläggningstiden kan bli lång då de kommer få ENORMT mycket att göra. Dem beräknar att det ska ta ca 4-5 veckor. Detta ska enbart kosta ett självkostnadspris som kan vara olika beroende på vilket förbund. På Svenska Hästavelsförbundet berättade dem för mig att det skulle kosta ca 800kr + porto.
 
4. När du har fått tillbaka passet kommer där vara en stämpel som visar på att hästen är registrerad i Sverige. Hästen kommer också ha fått ett svenskt registreringsnummer.
 
Och vad tycker jag om detta? Tja, jag är kluven. Jag förstår absolut fördelarna med det, men samtidigt så kommer det bli enormt krångligt för mig som säljer hästar att låta passen skickas iväg. Jag har ringt rundor, både till avelsförbundet och till jordbruksverket för att höra hur dem ser på hur vi som jobbar med att sälja hästar ska kunna reda ut detta och svaren blir väldigt olika. Därmed är jag väldigt kluven. Svenska Hästavelsförbundet säger åt mig att jag INTE kommer kunna sälja någon häst under tiden de har passet hos sig, då passet alltid ska vara med hästen vid försäljning. Men jordbruksverket säger att det absolut går bra att sälja hästarna då det räcker att jag har kopia på passet till besiktning och att kopian ska vara fullt giltlig vid tävling samt försäljning. Vad ska jag tro på? VAR står den rena faktan om detta? Vem ska jag lita på? Jag känner mig helt kluven. Jag tycker absolut detta borde diskuteras.
Varför går det inte att JAG tar bilder på passet och tar ut en id-kontrollant och skickar in bilder till avelsförbundet så att dem sen kan registrera hästen? Detta borde bli SÅ mycket billigare och smidigare för ALLA.
 
Kluven.
 
 

Ny facebook-sida!

Har som sagt skaffat en facebooksida som nu hittar HÄÄÄÄÄÄÄÄR.
 
Den heter såklart "Stall Alexandra Ferm" och gå jättegärna in och gilla den sidan, där kommer det uppdateras om hästarna som är till salu här hemma. Grymt smidigt för mig att ladda upp bilder och filmer där. Tummen upp för det!
 
 

Svåraste frågan en kund kan ställa...

Är defenitivt:
 
-Är den pigg?
 
Eeehh, hur fasiken svarar man på en sån fråga? Det beror ju HELT på vem som sitter på hästen och OAVSETT hur flitigt kunden har försökt beskriva sig själv och hur den rider/vill ha sin häst så är det OMÖJLIGT att svara på.
För att dra ett exempel, Appe. Min häst. När jag rider så kan jag be honom vara precis så energisk som jag vill ha honom för dagen. När Regina sitter upp på Appe så får hon honom knappt att börja trava pga at hon spänner sig och en spänd rumpa i sadeln för Appe betyder samla ihop sig och ladda inför uppgift. Så att med Regina går han alltså mest och trampar på stället tills Reginas  12åriga vilsna kropp lyder henne och slappnar av. Då jäklar i det får hon en skjuss framåt och han springer på. Det här är vad jag kallar pigg häst, då han kämpar för att lyssna och lyda, och gör allt i sin makt för att vara oss till lags. Pigg och lydig, trots att han inte sprang fort med Regina, utan mest på stället och hon satt och kämpade med benen för att få honom att springa framåt. Pigg häst - i min värld. Någon annan hade tyckt han var lat, just för att han inte springer framåt.
Ett annat exempel är lilla irländaren Hoppetossa (nu hittar jag bara på en häst) som ska säljas. Lilla Hoppetossa går i dagsläget 1 metersklasser och hennes kapacitet är väl begränsad till 110cm kanske. Lilla Hoppetossa är en känslig ponny trots allt och gillar när man håller en mjuk hand. När man drar i Hoppetossa för mycket, så lägger hon sig på bettet i försvar och ökar steglängden. Kund ett som kommer på denna ponnyn är en "lilla lisa" som ska ha en ponny att börja tävla på. Lilla lisa tycker ponnyn galopperar lite stort och vill bromsa och gör det på det klassiska sättet - drar i tyglarna. Lilla Hoppetossa bromsar inte, utan upplevs då bli stark istället och i och med hon ökar steglängden så blir Lilla Lisa stressad och drar lite hårdare i tyglarna. Den onda cirklen är startad och när jag lyckats ptroa ner Hoppetossa så hon stannat hoppar Lilla Lisa av direkt och säger att den är ju ALLDELES för pigg och åker hem igen. Nästa kund är en mer rutinerad tjej, som rider med sätet istället för handen och efter att ha provat några språng på  Hoppetossa så hoppar hon av och säger, den här hästen har alldeles för lite "go" i sig.
Förstår ni hur jag menar? Allt beror liksom på vem som sitter på hästen.
Säljer jag häst till ridskola så kan samma häst få väldigt olika utlåtande där med. Några ridskolor säger att den bruna ponnyn är ALLDELES för pigg för ridskola, det måste ju jag som säljare förstå att det är ju BARN som ska rida på den. Ja absolut. Okej. Men nästa ridskola säger att den har alldeles för lite eget driv, för att kunna passa på ridskola. Jag måste ju förstå att hästarna mattas av en hel del på ridskola och för att det ska bli perfekt, så måste den ha väldigt mycket energi från början för att det sedan ska bli perfekt balans när den har "mattats av" pga att BARN har ridit på den.
Är ni med på hur jag menar? Förstår ni nu att jag kan bli knäpp i huvudet på frågan om hästen är pigg el inte?
Jag kan ha ponnyer/hästar som taktar och frustar med mig när jag rider, sen sitter där upp en kund som kanske inte riktigt vågar, eller rider med väldigt lite inverkan och helt plötsligt så går det inte att få hästen att gå framlänges? Det ÄR så himla olika hur vi alla rider och därmed så dels beter sig samma häst väldigt olika och samma häst UPPLEVS väldigt olika. Simple as that. Så snälla. När ni ringer på en häst. Fråga inte om den är pigg. Fråga istället efter en film och bilda er en uppfattning. Och är ni osäkra, provrid.
Jag kan ju aldrig mer än beskriva hur JAG upplever hästen. Har jag sett  kunden rida förrut, eller sålt häst till ridskolan förrut, så vet jag ofta exakt om det kommer passa eller inte. Men annars är det jäkligt svårt att kunna se in i framtiden ;)
 
 
 

Många tankar

Det har varit otroligt dålig bloggning från min sida här på ganska länge nu tycker jag. En av anledningarna är såklart att jag har otroligt mycket att göra. Men, grejen är att det är ju också då man har som mest kul att blogga om. Jag har trots det, känt mig väldigt olustig när jag väl satt mig ner för att skriva. Anledningen? Jo, jag har egentligen så otroligt mycket åsikter och tankar jag skulle vilja skriva om, men har känt att jag inte riktigt vetat vad jag vill med denna bloggen. Denna bloggen har ju varit som min egna reklamplats för hästarna. Här har man kunnat gå in och läsa om lite extra information om hästarna som inte skrivs i annonserna och man har kunnat lär känna mitt ställe lite bättre.
Jag tror att jag i fortsättningen kommer hänvisa information om mina hästar till min Facebooksida "Stall Alexandra Ferm" och så kommer jag använda min blogg till mycket mer tankar och annan uppdatering. Mer uppdatering om exempelvis tankar om företaget, business, min egna satsning, mina mål och allt jag brinner för.
 
Time att göra en ändring här! Mer struktur och jag måste våga skriva ner det jag tänker. Dela med mig.
 
 

Tävling i lördags!

I lördags lastade jag faktiskt en av mina försäljningsponnyer och hoppade henne i Fjälkestads nya ridhus! Ponnyn skötte sig så bra hon bara kunde och nollade sina bägge klasser. Jag hade verkligen inga förväntningar alls, men hon visade vart skåpet skulle stå och gjorde ett strålande jobb.
 
 
Vill ni se film från detta, så gå in på min Facebook-sida "stall Alexandra ferm" och kika!
 

Nya hästar in!

Känns som att jag skriver det mest hela tiden just nu ;) Men lit så är det ju :D Och roligt är det.
 
Här är två supertrevliga storhästar som kommit in, Angel och Victor.
 
 
Mer info kommer om dem senare.
 

Yay!


Igår kom det ett stooort paket hemlevererat på över 5 ton! Det var 9 boxar som från City-Boxen som kom igår. Nu ska bara alla papper bli klara så är här snart plats för 9 hästar till :) HÄRLIGT!

RSS 2.0