Stallbygge del 1

Let´t talk about.... stallbygget.

När jag valde att flytta till denna gården, valde jag också att vi skulle behöva lägga ner enormt mycket arbete innan det ens gick att sätta in några hästar.  I byggnaden, som man kan dela upp  två delar kan man säg, fanns grisboxar. Där fanns plats för ca 400grisar. Så i vilken ände skulle man börja?

 
Ena delen...
 
 
Andra delen....

Det var ju såklart bara att sätta fart! Dags att riva! Box, efter box bars ut. Griskrubborna var en historia för sig, som TUR var, så var de bara limmade på betongen, och inte fastgjutna. Tack Gud för det, annars hade det tagit väldigt mycket längre tid.

Stenen lades i en hög och skroten i en annan. Skroten kom där en lastbil och hämtade, kan ni gissa hur många ton vi burit ut?

6 TON!

Så, efter att allt var rensat, så var det bara till att kämpa på med att städa upp så gott det gick. Sen hade vi ju nästa problem. Taket. Taket var enbart 240cm högt, enl jordbruksverkets regler så måste takhöjden vara minst 3 meter när man har verksamhet. Annars är det 1,5xmankhöjden på hästen. I och med vi har verksamhet så ska vilken häst som helst kunna ställas in och därmed så blev vi tvungna att höja till 3 meter. Taket var enligt experterna omöjligt att höja, utan att riva det helt,  och börja om på nytt, men tack vare gårdsägarens uträkningar på hur det skulle gå till och bosses kunskaper inom snickeri så gick det alldeles galant att höja taket.  Bosse samt en vän hjälptes åt och sammanlagt tog det väl en vecka att fixa -  fantastiskt gjort!

 

Sådärja, 3,20 meter i takhöjd och bättre kunde det inte bli!

 

Fortsättning följer...

 


Kommentarer
Postat av: Lovise

Åh det här har jag längtat efter! Ska flytta till egen gård i vår så vill ha massa inspiration - stall - sadelkammare - hagar. Allt! =)

2015-02-26 • 10:31:15
URL: http://www.LoviseC.wordpress.com
Postat av: Mia

Oj ni har haft samma jobb som vi ;-) Är lite nyfiken på hur det ser ut ovanför det "nya" taket. Hur har ni gjort med takstolarna? För jag antar att ni var tvugna att kapa dem för att få upp fullhöjd? Har ni reglat om takstolarna ovanför eller hur har ni gjort? För jag antar att inte hela nya taket vilar på spikbandet på muren?

Svar: Inlägg om taklyftet kommer :D
Alexandra Ferm

2015-02-27 • 13:00:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0