Intressant!

"Kraftfoder kan hämma prestationen

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har kommit med ytterligare en studie där högpresterande hästar har utfodrats med enbart grovfoder. Den här gången har de inte bara dragit slutsatsen att hästarna fortfarande kan prestera - det verkar till och med vara så att det kan finnas fördelar för prestationen med att skippa kraftfodret.

 Om stärkelserikt kraftfoder byts ut mot grovfoder kommer musklerna att använda kortkedjiga fettsyror som energikälla, i stället för glukos. Det finns många studier på hur fett i foderstaten påverkar prestationen och fettet brukar visa sig vara fördelaktigt för aerobt arbete. Det är däremot väldigt ovanligt att någon bryr sig om att undersöka hur grovfoder påverkar prestationen. Forskargruppen från SLU ville undersöka hur högpresterande hästar fungerar på ett tidigt skördat, energirikt grovfoder - liknande det som används för högproducerande mjölkkor. Den viktigaste anledningen är att minska de "välfärdssjukdomar" som drabbar dessa hästar såsom kolik, diarré, beteendestörningar och korsförlamning. I studien jämfördes en foderstat med enbart hösilage som hade högt energiinnehåll (10,4 MJ/kilo ts) med en likvärdig foderstat där hösilaget var senare skördat (8,8 MJ/kilo ts) och kompletterades med lika många kilo torrsubstans kraftfoder.  

Kraftfoder gav mer mjölksyra Hästarna som fick kraftfoder hade högre koncentration av mjölksyra i plasman efter träning jämfört med de som bara åt hösilage. Men det fanns inga skillnader i hjärtfrekvens, andningsfrekvens eller kroppstemperatur - vare sig i vila eller i samband med träning. Det fanns också en tendens till att de hästar som inte åt något kraftfoder kunde nå en högre hastighet innan mjölksyran nådde en viss nivå, vilket tillsammans med de andra resultaten tyder på att hästarna - i frånvaro av kraftfoder - anpassar sin ämnesomsättning så att de klarar av aerobisk träning bättre. Hästarna som enbart åt hösilage hade lägre glykogendepåer i musklerna både före och efter ansträngning. Det skulle kunna tyda på att det tar längre tid för hästarna att fylla på sina depåer igen efter att de tömts, hästarna hade arbetat ungefär 96 timmar före testet på rullmatta och det kan normalt ta flera dagar att fylla depåerna igen. Det fanns däremot ingen skillnad i hur mycket glykogen som gick åt under själva testet, depåerna minskade lika mycket oavsett om hästarna fick kraftfoder eller inte.  

Vikten påverkades inte En vanlig anledning till att högpresterande hästar får för lite grovfoder är en rädsla för att hästen ska gå upp i vikt, framför allt på grund av mer bukfylla. I studien från SLU fanns ingen skillnad i kroppsvikt beroende på foderstaten de dagar hästarna testades på rullmatta, och bara en marginell skillnad vid andra mätningar. Forskarna avslutar med slutsatsen att en foderstat utan kraftfoder, och med ett grovfoder med högt energiinnehåll, påverkar hur ämnesomsättningen svarar på ansträngning. Och det verkar som att det har positiva snarare än negativa effekter på prestationen, möjligen med undantag för glykogendepåerna."

 

Hämtat från hippson... http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/kraftfoder-kan-hamma-prestationen.htm

 


Kommentarer
Postat av: Wilma & Emma

Hej! Fin blogg! Just nu har vi dagens blogg där man kan vinna en länk inför våra flera 100 läsare/dag, en gästbloggning och även ett hemligt pris. Skulle vara superkul om du var med! :D http://ziro.blogg.se/2012/december/vi-presenterar-julens-blogg.html, Kram ! :)

2012-12-16 • 19:28:45
URL: http://Ziro.blogg.se
Postat av: Paulina - paulinas.se

Sjukt intressant! :)

2012-12-18 • 15:12:13
URL: http://paulinas.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0